dec 27 2018
Nieuws

Tijdens je slaap ruik je niets! De rook van brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. Rookmelders maken je gelukkig wakker. Investeer voor jezelf en je gezin in goede rookmelders en installeer deze volgens de voorschriften. Rookmelders zijn apparaten die rook én brand ontdekken en dan een hard alarm laten horen. Meer dan een goede raad  van je makelaar.

 

Verplichting

In België tellen we jaarlijks gemiddeld 70 dodelijke slachtoffers in woningbranden. 95% van de slachtoffers stikken in hun slaap. Weet je dat je niet ruikt tijdens je slaap? Naar schatting zou een 50-tal dodelijke slachtoffers voorkomen kunnen worden door een actieve rookmelder. Iedereen wil toch zijn gezin beschermen tegen woningbrand en daarvoor installeer je best meerdere rookmelders in je woning. Bovendien is het vanaf 1 januari 2020 verplicht deze in iedere  woning te installeren. Momenteel is dit in Vlaanderen verplicht voor nieuwbouwwoningen en renovatiewerken met bouwvergunning (vanaf 23 juni 2008) en huurwoningen ( 1 per verdiep geleverd/ geïnstalleerd door eigenaar en onderhouden door huurder sinds januari 2013). Waarop wacht je om deze nu toch al te installeren indien deze nog niet voorhanden zijn?

 

Aanbod

Er is een groot aanbod in rookmelders die allen voldoen aan de gestelde norm. Toch kan je volgende info gebruiken in je aankoopbeslissing. Houd rekening met de gewestelijke voorschriften.

  • Kies voor toestellen met een batterijlevensduur van minimum 5 jaar. De rookmelder zelf dien je te vervangen na 10 jaar en hang deze zo hoog mogelijk tegen het plafond. (Behalve in puntdaken, best +/- 35 cm uit de nok blijven)
  • Bruikbare norm is het Europese label NBN EN14604 voor degelijkheid
  • Sommige toestellen zijn bovendien gekeurd door een onafhankelijk keuringsbureau
  • Je kan kiezen voor onafhankelijke rookmelders die elke apart een signaal geven of voor gekoppelde rookmelders. Grote voordeel van deze laatste is dat alle rookmelders afgaan als ééntje enige rook bespeurt. Via huidige domotica- en electronicatoepassingen koppel je rookmelders mogelijks ook aan je inbraakalarm met doorseining en/of aan je smartphone/iPhone. Zo ontvang je ook een waarschuwing als niemand thuis is.
  • Installeer een rookmelder in (of in de buurt van) elke slaapkamer en minimum 1 op elk verdiep. Een trappenhal is hiervoor zeker een geschikte plaats.
  • Voor keukens en badkamers kies je best voor een thermische rookmelder (= hittemelder) die enkel reageert op verhoogde temperaturen. Vergeet ook je berging, stookkamer, living en garage niet. Voor de andere ruimten spreken we van optische rookmelders
  • Installeer rookmelders met een testknop en test 1x per maand je rookmelder + ontstof je rookmelder. Overschilder nooit je rookmelder….

 

Veilig huis.

Rookmelders zijn onderdeel van ieder veilig huis. Meer dan 50% van de woningbranden zijn kleine branden waarbij het vuur smeult zonder grote vlammen maar wel giftige rook produceert die de meeste slachtoffers maakt. Mogelijks kan je nog uitbreiden met CO melders (kolenkachels, verbrandingsketels) en gasmelders ( CV op gas). Zo kunnen we slachtoffers vermijden. Rookmelders dien je te combineren met een ‘vluchtplan’. Overleg op voorhand met je huisgenoten hoe je de woning verlaat en welke vluchtwegen je  gebruikt bij brandalarmVoldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens! Tuurlijk dien je alle brandrisico’s te vermijden waar mogelijk ( doven van kaarsen, doven van lichten, kabeltjes en stekkers rond TV, hifi,… niet overbelasten…). De brand- of woningverzekering kan (momenteel) niet weigeren de slachtoffers schadeloos te stellen als je geen rookmelder hebt in je woning. Maar… rookmelders redden levens en laten een snellere oproep van de brandweer toe zodat je schade beperkt.

Inbraken problematiek

Inbraken zijn een dagelijkse kost in België. Er gebeuren meer dan 140 inbraken per dag. Wat zeker opvalt, is dat het inbrakenaantal verhoogt  tijdens de wintermaanden. Dit komt vooral doordat het vroeger donker is. De juiste sloten en het sluiten van de ramen zijn al een goed begin, maar zeker niet voldoende. Zorg er dus voor dat uw huis niet enkel mechanisch, maar ook elektronisch beveiligd is.
Lees het artikel arrow_right_alt

Begunstigde van een levensverzekering of beleggingsverzekering

Iedereen kent levensverzekeringen en beleggingsverzekeringen om een kapitaal overlijden te voorzien bij vroegtijdig overlijden ( denk ook aan de schuldsaldoverzekering) en/of om mogelijks hoger rendement te halen met je spaarcenten. Je kan de levens- en beleggingsverzekering ook gebruiken om aan vermogensoverdracht en successieplanning te doen. Belangrijk is dat de begunstigde bij vooroverlijden juist is aangeduid.
Lees het artikel arrow_right_alt

Het ABC van de hospitalisatieverzekering

De wettelijke ziektekostenverzekering betaalt vaak een groot deel van de gezondheidszorg, maar niet altijd alle belangrijke kosten. Dat kan je voorzien in een hospitalisatieverzekering. Wanneer je een hospitalisatieverzekering zoekt, moet je aandachtig te werk gaan. Let goed op de dekkingsvoorwaarden die in het contract opgenomen zijn. Kijk naar uitsluitingen, franchise, dienstverlening,… kortom je moet een verzekering op meer criteria beoordelen dan alleen op de prijs. Je makelaar kan je daar zeker bij helpen aan de hand van de volgende check list.
Lees het artikel arrow_right_alt