Nieuws
Last van bovenmatige burenhinder?
Beter een goede buur dan een verre vriend. Een spreekwoord dat we allemaal kennen. Een goede relatie met je buren is belangrijk. Maar wat als het scheef zit? Ook tv-programmamakers maken gretig gebruik van dergelijke verhalen voor reality-tv.
1 september 2021 trad de nieuwe wet op het goederenrecht in werking en handelt onder andere over de relaties met je buren. Wettelijke criteria bepalen en omschrijven het begrip burenhinder: tijdstip, frequentie en intensiteit van de hinder. Ook kan je preventief optreden als er gevaar is voor ernstige burenhinder. Het gedwongen thuiszitten tijdens de coronatijd heeft het aantal meldingen van burenruzies bij de verschillende politie- en overheidsdiensten doen toenemen.
Luistert je buur ook naar loeiharde rockmuziek of Vlaamse schlagers 24u/dag? Verbouwt hij ’s nachts zijn woning of rijdt zijn gras af op elke zonnige zondag? Blaft de hond van de buren dag en nacht? Is de stank van het naburige bedrijf niet te harden? … Wat en hoeveel moet je van je buren verdragen? Wat is de tolerantiegrens?
De voorbije 50 jaar ontwikkelde zich een theorie rond bovenmatige burenhinder. Volgens deze theorie bestaat er tussen buren een bepaald evenwicht dat ze elkaars hinderlijke gedrag tot op een zekere hoogte moeten verdragen. Verstoort je buur dit bestaande evenwicht, dan is er sprake van bovenmatige burenhinder dat moet hersteld worden. Met de nieuwe wet op het goederenrecht, werd de leer van de bovenmatige burenhinder mee geïntegreerd in het nieuwe wetboek zodat er eindelijk meer rechtszekerheid mogelijk is. In de praktijk verandert er niet veel voor jou en je buren, een goed evenwicht bewaren blijft noodzakelijk zoals voorheen.
Ook preventief optreden wordt mogelijk als er gevaar dreigt voor bovenmatige burenhinder. Het leegstaande huis van de buren verkeert in zeer slechte staat en instorten behoort tot de mogelijkheden. Je zal via de vrederechter kunnen vorderen dat het (deels) afgebroken of professioneel gestut of verstevigd wordt. U moet niet wachten tot het effectief instort. Bij bijzondere risico’s, ernstige vervuiling of gevaar voor de gezondheid of veiligheid kan je de vrederechter inschakelen die zal oordelen of het risico voldoende ernstig en manifest is. Zo vermijd je dat er bovenmatige burenhinder ontstaat.
In het verleden kon een vrederechter preventief ingrijpen bij een ernstige dreiging dat je rechten werden geschonden volgens het Gerechtelijk Wetboek. Vanaf heden is deze mogelijkheid voorzien in het goederenrecht wanneer er sprake is van potentiële bovenmatige burenhinder. Toekomstige rechtspraak zal dit nieuwe goederenrecht zeker verfijnen.
Ook last van bovenmatige burenhinder? Dag- en nacht loeiharde muziek? Is je bovenbuur een 24uur tapdanser? Blijft de buurhond dag en nacht blaffen? Zware geurhinder?… Een goed gesprek met je buur kan wonderen doen. Of schakel een externe bemiddelaar in. Het opstarten van een gerechtelijke procedure is vaak niet de beste oplossing voor een langdurige goede burenrelatie. Een neutrale, onpartijdige en onafhankelijke bemiddelaar komt als een derde partij tussen in burendiscussies of conflicten en kan het verschil maken. Ook advocaten treden mogelijks op als bemiddelaar. Partijen aanzetten om met elkaar te praten en vooral naar elkaar te luisteren, helpt om de blik niet te richten naar het conflict zelf maar naar een akkoord dat de tand des tijds zal doorstaan. En wat gedacht van je verzekeringsmakelaar en je polis onafhankelijke rechtsbijstand? Een eerste en gratis advies kan je op weg zetten naar een oplossing. Een echte onafhankelijke rechtsbijstand polis vind je niet bij je bank-verzekeraar, onlineverzekeraar of verzekeringsagent alleen bij je onafhankelijke verzekeringsmakelaar. Vraag ons advies.