Nieuws

Brandverzekering – waarborg diefstal

Opgelet met dieven - deuren slotvast! Een diefstalverzekering is een optionele waarborg in de brandverzekering maar vele verzekerden hebben hun inboedel beschermd met een diefstaloptie. Met meer dan 40.000 geregistreerde diefstallen in België tijdens het jaar 2021 is dat geen overbodige luxe. De cijfers van 2022 zijn nog niet gepubliceerd maar liggen waarschijnlijk nog veel hoger. De schadelast voor diefstal weegt ook op de Combined ratio brandverzekeringen (*) van de verzekeraars. In 2021  bedroeg die 124,6 %

Lees het artikel arrow_right_alt
jul 04

Autoverzekering

De wet op de autoverzekering bepaalt dat de voor de schade aansprakelijke persoon steeds uitgesloten is van het recht op schadevergoeding. Stel, u veroorzaakt met het voertuig van uw werkgever schade aan uw eigen voertuig dan zal die schade niet vergoed worden door uw B.A.-verzekeraar. Hetzelfde geldt als u met uw eigen voertuig tegen een ander eigen voertuig botst. Op die regel bestaat er voor verkeersongevallen vanaf juni 2017 een uitzondering!  De aansprakelijke persoon blijft steeds uitgesloten, behalve indien het de aansprakelijkheid betreft voor andermans daad. Een voorbeeld maakt dit duidelijk: Tijdens een gezinsuitstap met de auto rukt één van de minderjarige kinderen aan het stuur waardoor het voertuig in een ongeval betrokken wordt en de vader bestuurder gekwetst wordt. Hoewel de vader als bestuurder aansprakelijk is voor de daad van het minderjarige kind, zal hij toch vergoed worden voor zijn verwondingen. De stoffelijke schade aan het eigen voertuig blijft evenwel uitgesloten overeenkomstig het modelcontract voertuigenverzekering.

Lees het artikel arrow_right_alt
jul 04

Onzekere tijden

Anderhalf jaar oorlog in Oekraïne en de afgelopen covidjaren hebben ons optimisme zwaar aangetast. Er heerst eerder een pessimistisch toekomstbeeld dat nog gevoed wordt door het Globaal Risico’s Rapport van het Wereld Economisch Forum 2023. Dat verslag bundelt de belangrijkste mondiale risico’s en vermeldt wat er zou kunnen gebeuren zowel op korte als op lange termijn indien we niet ingrijpen.

Lees het artikel arrow_right_alt
jul 04

Fiscale hervorming Vincent Van Peteghem

Wacht niet af ! Langetermijnsparen vóór 31/12 afsluiten..! Minister van Financiën Vincent Van Peteghem vindt dat onze fiscaliteit uit balans is en wil die aanpassen aan de noden van onze maatschappij en economie. Een grondige hervorming dringt zich op volgens de minister en de blauwdruk die hiervoor op tafel ligt, maar uiteraard nog moet goedgekeurd worden door het parlement, heeft de ambitie om het onevenwicht tussen belastingen op arbeid en vermogensinkomsten te herstellen.

Lees het artikel arrow_right_alt
jul 04

Van KIID naar KID, minder letters, meer informatie over je beleggingsfonds

Beleggingsfondsen zijn populair in België om verschillende redenen. Specialist beleggers beheren je spaarcenten en geven meer spreidingsmogelijkheden (regio, sectoren, munten…). Ook voor ‘de kleine spaarder-belegger’ opent dit heel wat ‘koop’-mogelijkheden die mogelijks niet rechtstreeks bereikbaar zijn. Van enkele honderden euro’s tot grote kapitalen leg je eigen accenten in je beleggingsportefeuille.

Lees het artikel arrow_right_alt
jun 30