jul 04 2023
Nieuws

Onzekere tijden!

Anderhalf jaar oorlog in Oekraïne en de afgelopen covidjaren hebben ons optimisme zwaar aangetast. Er heerst eerder een pessimistisch toekomstbeeld dat nog gevoed wordt door het Globaal Risico’s Rapport van het Wereld Economisch Forum 2023. Dat verslag bundelt de belangrijkste mondiale risico’s en vermeldt wat er zou kunnen gebeuren zowel op korte als op lange termijn indien we niet ingrijpen. Stijgende kosten voor het levensonderhoud, handelsoorlogen, natuurrampen en extreme weersomstandigheden, geo- economische confrontaties tot de angst voor een kernoorlog passeren de revue in het rapport.  Klimaatveranderingen, cybercriminaliteit, gebrek aan natuurlijke hulpbronnen en grootschalige onvrijwillige migratie komen daar nog bovenop. AI (artificiële intelligentie) zal het recht op individuele privacy ongetwijfeld aantasten, zelfs in goed georganiseerde democratische overheden, en ook dat verontrust mensen. Inderdaad, geen opbeurend vooruitzicht. Verduurzaming van onze maatschappij zal noodzakelijk zijn om de volgende generaties te behoeden voor een onveilige toekomst want milieu- en klimaatverandering zullen de gevolgen van de hiervoor vermelde risico’s ongetwijfeld versnellen. Om een polycrisis (*) te vermijden is er geen tijd meer te verliezen en moet er onmiddellijk gehandeld worden. 20 jaar geleden beheerste het thema klimaatopwarming ook de agenda van het toenmalig WEF maar de noodzakelijke veranderingen zijn vandaag nog altijd niet doorgevoerd. Klimaatverandering heeft ook op de verzekeringssector grote invloed. De gevolgen van natuurrampen zijn zowel op menselijk als economisch vlak astronomisch hoog. In de afgelopen decennia zijn het aantal natuurrampen vervijfvoudigd. In 2021 werden de verzekeraars in ons land geconfronteerd met de grootste natuurramp ooit. Verduurzamen ligt in onze handen en zal een grote impact hebben op ons doen en laten maar er is “no way return”.

(*) crisissen in meerdere wereldsystemen beïnvloeden, versnellen en versterken elkaar.

Artikelen uit de sector

jan 03

Last van bovenmatige burenhinder?

Beter een goede buur dan een verre vriend. Een spreekwoord dat we allemaal kennen. Een goede relatie met je buren is belangrijk. Maar wat als het scheef zit? Ook tv-programmamakers maken gretig gebruik van dergelijke verhalen voor reality-tv.
Lees het artikel arrow_right_alt
jan 04

Een te mooie aanbieding? Zeg meteen nee!

Tal van frauduleuze beleggingsaanbiedingen circuleren op het internet en via sociale media. Zo registreerde de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in 2019 1.227 fraudemeldingen, een stijging van 23% t.o.v. 2018. Dergelijke aanbiedingen beloven zeer hoge winst in zeer uiteenlopende domeinen die vaak gelinkt zijn aan de actualiteit. De oplichters stellen u bv. voor om te beleggen in:
Lees het artikel arrow_right_alt
jan 04

Makelaar, hoeveel geld heb ik nodig om te beleggen?

En dat is geen rare vraag! In tijden van lage rente zoeken spaarders alternatieven voor de verlieslatende spaar- en zichtrekening (lage of negatieve rente en inflatie). Zie ook ons artikel in ’t nieuwsje van januari 2020 ‘Alternatieven voor de spaar- en zichtrekening’ waar we diverse mogelijkheden opsomden. Meer dan ooit is uw onafhankelijke makelaar hét aanspreekpunt om u wegwijs te maken in de boeiende wereld van beleggen. Zijn onafhankelijk advies is goud waard, net als het voorzien van een buffer.
Lees het artikel arrow_right_alt