jun 28 2021
Nieuws

De dubbele inflatie in maart 2021, de lage rente op spaarrekeningen en spaarverzekeringen (tak 21) , de hoge kosten voor aankoop vastgoed (btw of registratie) veroorzaken het verlies aan koopkracht. Wie de koopkracht van zijn spaarcenten wil behouden, moet op zoek naar een alternatief. En dan komen we uit bij aandeelfondsen en gemengde fondsen. Als u een strikte strategie volgt, dan kan u de mogelijke risico’s inschatten en inperken en vermijdt u volledige blootstelling aan de aandelenmarkten.

 

Fondsen met een gewicht van 50 à 60% aandelen, legden de voorbije 5 jaar een gemiddeld rendement van 4% per jaar voor. Aandelenfondsen zijn ook niet immuun voor tussentijdse schokken en dalingen. Een langetermijnhorizon blijft belangrijk om de mogelijke tussentijdse schokken op te vangen. In onze vorige editie van ’t Nieuwsje berekenden we de buffer die u nodig hebt om te starten met beleggen.

 

Beleggersstrategie

De angst voor ondermaatse resultaten op korte termijn is vaak het grootste risico voor beleggers. Emoties kunnen ons oordeel vertroebelen en ons irrationeel doen handelen. Als de markten overgewaardeerd zijn, wordt de belegger meestal euforisch en wil hij meer beleggen. Omgekeerd worden beleggers bang als de markten hun dieptepunt bereiken en maken ze geen gebruik van de mogelijkheden die zich dan aanbieden. Deze mismatch tussen het beleggersgevoel en de markten is een belangrijke oorzaak van ondermaatse resultaten.

 

Hoe gaat u best te werk als u een hoger rendement op uw spaargeld wil?

  • Bepaal uw risicoprofiel: beoordeel uw risicobereidheid en -tolerantie, uw beleggingshorizon en het bedrag dat u wil beleggen.
  • Hanteer een langetermijnvisie voor de resultaten: als u bv. in aandelen belegt, voorzie dan een langere beleggingshorizon, gezien eventuele kortetermijnschommelingen.
  • Kies voor diversificatie: diverse activa gedragen zich verschillend in tijden van crisis. Het risico dat specifiek is voor een actief, een sector of een regio kan sterk worden beperkt door goede diversificatie.
  • Stem uw portefeuille af op uw doelstellingen: neem weinig risico’s met uw liquiditeitsreserve op korte termijn. Voor doelstellingen op langere termijn kan u wat meer risico nemen binnen uw profiel en beleggingshorizon.
  • Probeer niet te ‘spelen’ met de kortetermijnmarkt: het is niet gemakkelijk om op de markt te anticiperen omdat dit vaak tegen de intuïtie ingaat. Als u net de beste dagen van een jaar mist, kan u wel eens 20% rendement mislopen.

 

Vermijd valstrikken bij het beleggen dankzij uw beleggingsadviseur

Bij AXA Bank plaatsen we de beleggingsadviseur centraal in de relatie met de klant. Aarzel niet om contact op te nemen met uw AXA Bankagent voor informatie en beleggingsadvies!

Artikelen uit de sector

jul 04

Fiscale hervorming Vincent Van Peteghem

Wacht niet af ! Langetermijnsparen vóór 31/12 afsluiten..! Minister van Financiën Vincent Van Peteghem vindt dat onze fiscaliteit uit balans is en wil die aanpassen aan de noden van onze maatschappij en economie. Een grondige hervorming dringt zich op volgens de minister en de blauwdruk die hiervoor op tafel ligt, maar uiteraard nog moet goedgekeurd worden door het parlement, heeft de ambitie om het onevenwicht tussen belastingen op arbeid en vermogensinkomsten te herstellen.
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 30

Van KIID naar KID, minder letters, meer informatie over je beleggingsfonds

Beleggingsfondsen zijn populair in België om verschillende redenen. Specialist beleggers beheren je spaarcenten en geven meer spreidingsmogelijkheden (regio, sectoren, munten…). Ook voor ‘de kleine spaarder-belegger’ opent dit heel wat ‘koop’-mogelijkheden die mogelijks niet rechtstreeks bereikbaar zijn. Van enkele honderden euro’s tot grote kapitalen leg je eigen accenten in je beleggingsportefeuille.
Lees het artikel arrow_right_alt
jan 28

Alternatieven voor spaar- en zichtrekening

Help!  Mijn spaargeld op mijn zicht/spaarrekening smelt als sneeuw in de zon… Een beetje overdreven maar de vergelijking kan gemaakt worden. Door de inflatie en de lage of zelfs negatieve rente daalt mijn koopwaarde van de gespaarde som.
Lees het artikel arrow_right_alt