Nieuws
Van KIID naar KID, minder letters, meer informatie over je beleggingsfonds
Beleggingsfondsen zijn populair in België om verschillende redenen. Specialist beleggers beheren je spaarcenten en geven meer spreidingsmogelijkheden (regio, sectoren, munten…). Ook voor ‘de kleine spaarder-belegger’ opent dit heel wat ‘koop’-mogelijkheden die mogelijks niet rechtstreeks bereikbaar zijn. Van enkele honderden euro’s tot grote kapitalen leg je eigen accenten in je beleggingsportefeuille. Spreid je inleg ook in de tijd en je risico op verlies daalt. Heb je 1000 euro te beleggen en koop je aandelen van 1 of 2 bedrijven? Stel dat 1 van deze 2 bedrijven niet goed scoort of in faling gaat, loop je mogelijks aan tegen een verlies van (maximum) 50%. Koop je met je 1000 euro aandelen van 10 bedrijven, daalt je risico maar stijgen je kosten. Ook interessante obligatie-uitgiften kan je vaak intekenen voor minstens 50.000 euro. Voor de meeste spaarders en beleggers is dit bedrag te groot. Stap je met je spaarcenten in een beleggingsfonds dan profiteer je onrechtstreeks ook van dergelijke uitgiften. Pensioenspaarfondsen geven bovendien een fiscaal voordeel in de personenbelasting en zijn de bekendste en meest gekochte beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds is een effectenportefeuille die door een beheervennootschap wordt beheerd voor rekening van de klant. De meeste activa in een beleggingsfonds zijn aandelen, obligaties, munten en/of grondstoffen.
Actief beleggen vergt veel studietijd om beleggingen te vinden, te kopen en te beheren om de risico’s in het oog te houden. Stel je wil investeren in een specifieke regio? Je verkiest bepaalde economische sectoren? Je zoekt ecologische bedrijven? Bedrijven die voldoen aan de strenge normen van duurzaamheid… Themafondsen bieden hiervoor een oplossing: energiefondsen, waterfondsen, technologie, voeding, industrie…Of regiofondsen? Of fondsen gericht op groeilanden? Of fondsen die beursindexen volgens zoals de Bel20, de Eurostoxx 50, Dow Jones… Het aantal fondsen is enorm en de combinatiemogelijkheden zijn eindeloos. Hoe meer je spreidt, hoe lager je risico, ook in beleggingsfondsen.
De overheid bij monde van het FSMA, houdt toezicht op de beheervennootschappen die een vergunning dienen te bekomen om beleggingsfondsen te verkopen. Elk fonds dat zij aanbieden publiceert een Key Investor Information Document (KIID). Hier leest de klant alle belangrijke informatie: beleggingsstrategie, doelstelling, risico’s, kosten, risicoprofiel… op 2 pagina’s! De FSMA controleert op het terrein via inspecties of klanten het KIID hebben ontvangen. Het lijvige prospectus bevat nog meer gedetailleerde juridische informatie over het fonds en dient door het FSMA goedgekeurd te worden. Ook de jaarrekeningen van het beleggingsfonds ondergaan een jaarlijkse FSMA-analyse en controle om zo de liquiditeit van het fonds te bewaken.
Sinds 1 januari 2023 spreken we niet meer over het KIID maar over het KID: Key Information Document en bestaat nu uit 3 pagina’s. 3 beknopte pagina’s geven een begrijpelijk en overzichtelijke inkijk over de kenmerken van het beleggingsfonds zodat het prospecties niet dient doorgenomen te worden. Hier vind je ook informatie over de aanbevolen beleggingsduur zodat er een grotere kans is op een positief rendement. Naast de historische rendementen tot 10 jaar terug, lees je nu ook de te verwachten rendementen in verschillende scenario’s: negatief, neutraal en positief. Voor deze 3 scenario’s geven ze de rendementen over 3 verschillende periodes: een jaar, de helft van de aanbevolen beleggingsduur en het rendement op het einde van de aanbevolen beleggingsduur. Deze prognoses baseert men op de historische rendementen en geven een eerste indicatie van de mogelijkheden. Ook een risico-indicator op een schaal van één tot zeven is voorhanden en houdt rekening met markt- en kredietrisico’s. Alle mogelijke kosten, inclusief onderliggende transactiekosten, lees je op het KID uitgedrukt in én percentage én in absolute bedragen. Via deze KID kan je ook beleggingsfondsen vergelijken.
Is jouw interesse ook gewekt? Wil je meer informatie? Contacteer ons vrijblijvend voor een verkennend gesprek.