jan 04 2021
Nieuws

Wij kijken terug op een jaar waarin 493 dagen na de verkiezingen eindelijk een volwaardige regering werd gevormd in België en ook in de VS de teerling werd geworpen en afscheid werd genomen van een, op zijn zachtst gezegd, veelbesproken president.

 

Maar dé gebeurtenis van 2020 is de wereldwijde verspreiding van een besmettelijke en dodelijke luchtweginfectieziekte die in het voorjaar ons familiaal, sociaal en economisch leven lamlegde. Andermaal is COVID-19 helaas het hoofdthema van deze introductie. De collectieve onderschatting van het coronavirus veroorzaakte in het najaar een tweede golf waarvan we nog steeds de naweeën ondervinden. Voor de tweede maal moest de regering met een pakket aan steunmaatregelen de meest getroffen economische sectoren helpen om het hoofd boven water te houden.

 

De naoorlogse generaties werden geconfronteerd met een voor hen ongeziene crisis die hun gewoontes, tradities en ongebreidelde welvaart doorkruiste. Het moeilijk accepteren van deze vrijheidsbeperking vergrootte in de zomer de impact van het virus. Bij velen werd de mentale weerbaarheid erg op de proef gesteld. Al klonken er ook andere reacties, sommigen ervaarden de coronamaatregelen net als helend. Toch iets om over na te denken.

 

Experts uit de verzekeringswereld zeggen in een rapport over toekomstige risico’s dat pandemieën en infectieziektes de volgende vijf tot tien jaar de grootste bedreiging zullen vormen voor onze samenleving. Dezelfde perceptie hoor je bij de bevolking die deze gezondheidscrisis hoger rangschikt in kwetsbaarheid dan klimaatveranderingen. Niet onlogisch, want de getuigenissen van de slachtoffers van het virus en de verhalen uit de ziekenhuizen zijn hallucinant.

 

Hoelang de gevolgen en neveneffecten van deze epidemie zullen nazinderen, is vandaag nog zeer onduidelijk. Ook de impact van COVID-19 op verzekeringscontracten blijft onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat 2020 een wake-upcall was om het in de toekomst anders te doen. Zelfs met een vaccin zal onze manier van leven nooit meer ‘back to the old normal’ zijn.

 

Geert Van Buynder

Artikelen uit de sector

Ongeval met de fiets

Via de media krijgen we dagelijks info over ongevallen in het verkeer. Vaak leiden deze ongevallen tot files, zeker op de autostrades. Info over andere gevolgen komen minder in het nieuws. Helaas stijgt het aantal verkeersslachtoffers terug. 173 fietsdoden + voetgangers en 348 ‘andere’ verkeersdoden, betreurden we in 2022. Het aantal gekende letselongevallen piekte vorig jaar op 37.306!
Lees het artikel arrow_right_alt

Uw huisdier verzekeren

Een huisdier betekent extra vreugde… maar ook extra kosten. Gemiddeld kost een hond tussen 500 en 1.000 euro per jaar aan verzorging, voeding en noodzakelijke dierenartskosten (vaccinaties). Speciale behandelingen, zoals operaties, sterilisaties en behandeling van aandoeningen, zijn hierbij niet inbegrepen. Bovendien is er geen wettelijk barema voor dierenartsen die niet geconventioneerd zijn en beschouwt de overheid het houden van een dier als luxe, waardoor de btw 21% bedraagt.
Lees het artikel arrow_right_alt

Home Care: sparen voor de oude dag

De tijd dat de zorg van hoogbejaarden en mensen met dementie in handen was van hun kinderen, ligt ver achter ons. Vandaag zijn voornamelijk woonzorgcentra verantwoordelijk voor de organisatie en het welzijn van onze ouderen. Een noodzaak als alleen en veilig thuis wonen niet meer mogelijk is. Maar een rusthuiskamer is niet goedkoop. Volgens het financiële dagblad ‘De Tijd’ is de maandelijkse kostprijs voor een verblijf in een Vlaams woonzorgcentrum het afgelopen jaar met € 44 (2,54%) gestegen. In 2019 kostte een rusthuiskamer € 1.771 per maand, dat is € 500 meer dan het gemiddelde pensioen. In die prijs zitten nog niet de kosten voor internet, de was, de kapper, enz.
Lees het artikel arrow_right_alt