jan 28 2020
Nieuws

Kunnen we ons verzekeren als het teveel gaat regenen? Te koud wordt? Te warm wordt? Neen, zo’n vaart gaat het niet lopen.

Vanaf 1 januari 2020 wordt wel het Rampenfonds afgeschaft in de land- en tuinbouw en dient deze sector zich zelf te verzekeren tegen allerhande natuurfenomenen zoals storm, hagel, vorst, ijs, regenval en droogte. De investeringsportefeuille van landbouwers ligt open en bloot op het veld. Daarmee wordt verwezen naar de grote impact die extreme weersomstandigheden kunnen hebben voor het inkomen van land- en tuinbouwers. De laatste jaren mochten land- en tuinbouwers dat meermaals ervaren: de extreme droogte van 2018 en de overvloedige regen in 2016 had enorme impact op heel wat akkerbouwgewassen en grove groenten. De fruitteelt heeft sinds de Pukkelpopstorm in 2011 al heel wat woelig weer gekend: windhozen, hagelbuien, extreme nachtvorst, zonnebrand, enz. 

De Vlaamse overheid voorziet in de aanvangsjaren alvast een  subsidie van 65% op de premie die de land- en tuinbouwers betalen. Land- en tuinbouwers verzekeren zo hun open teelt zoals fruitteelt of akkerbouw bij schade n.a.v. storm, hagel, vorst, ijs, regenval en droogte. Niet alleen kwantiteitsschade, maar ook kwaliteitsschade. Als u door 1 van deze oorzaken uw opbrengst niet kunt realiseren, dan hebt u schade en kunt u aanspraak maken op vergoeding. De verzekering moet afgesloten worden voorafgaand aan het teeltseizoen en om de subsidie van 65 procent van de totale verzekeringspremie te ontvangen, moet de landbouwer in zijn verzamelaanvraag aangeven voor welke percelen hij een verzekering heeft afgesloten.

De risico’s ‘natuurramp’, sneeuw en brand door blikseminslag zijn, volgens de criteria van de Vlaamse overheid, niet verzekerd.

Hoe werkt de weerverzekering?

  • U kiest zelf welke gewassen u verzekert.
  • Per gewas biedt u alle percelen aan voor de verzekering.
  • U kunt kiezen uit verschillende vrijstellingen.
  • Bij schade betaalt de verzekeraar uw volledige schade, rekening houdend met een eventuele vrijstelling.

Wat kost het?
Omdat elk bedrijf anders is, geldt een premie op maat. Via uw makelaar kunt u een offerte opvragen die bij uw bedrijf past. In totaal werden vijf aanbieders van die brede weersverzekering erkend door de Vlaamse Overheid.

Een voorbeeld: U verzekert zich met de vergoeding voor hagelschade aan graangewassen die hoger is dan 20% (schade < 20% = vrijstelling of geen vergoeding)en U betaalt daarvoor 100 € per hectare plus taksen (9,25 €) of een totale premie van 109,25 €.
De Vlaamse Overheid subsidieert 65 €.
Na tussenkomst van de Vlaamse Overheid is uw kostprijs van de Brede Weersverzekering 44,25 € per hectare. Zoals u leest zal de premie afhankelijk zijn van welke oorzaak/oorzaken  je verzekert, het soort gewas en de gekozen vrijstelling. Vraag tijdig advies aan je makelaar voor de gepaste offerte.

Artikelen uit de sector

jan 03

Verzekering kunstvoorwerpen

De historisch lage rente op onze spaarboekjes doet mensen zoeken naar andere vormen om te beleggen. Aandelen zijn dan doorgaans hét middel om het rendement op te krikken. Maar vaak kiezen beleggers ook om kunst te kopen.
Lees het artikel arrow_right_alt
jan 03

Last van bovenmatige burenhinder?

Beter een goede buur dan een verre vriend. Een spreekwoord dat we allemaal kennen. Een goede relatie met je buren is belangrijk. Maar wat als het scheef zit? Ook tv-programmamakers maken gretig gebruik van dergelijke verhalen voor reality-tv.
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 28

Bob én schade aan een (uit)geleende auto?

Heel wat mensen lenen hun auto al eens uit, of lenen soms zelf het voertuig van een vriend of familielid. Zeker in coronatijden, nu mensen vaker een alternatief zoeken om het openbare vervoer te vermijden. Dat brengt ook vragen met zich mee rond de nieuwe occasionele bestuurder van het ontleende of uitgeleende voertuig, zeker als die niet over een eigen voertuig beschikt.
Lees het artikel arrow_right_alt