Nieuws
Schade als gevolg van slechte staat rijbaan, voet- of fietspad
Kippennesten, zo worden de gaten in onze wegen wel eens genoemd. Deze putten in het wegdek, vaak door vrieskou en strooien veroorzaakt, kunnen tot ernstige ongevallen leiden. Vooral fietsers zijn vaak het slachtoffer van de slechte staat van een fietspad. Bovendien is de vraag naar tweewielers het afgelopen coronajaar spectaculair gestegen. Ook de doorbraak van de elektrische fietsen – waaronder de speed pedelecs die een snelheid tot 45 km/u kunnen halen – speelt mee in het toenemend aantal fietsongevallen. In tegenstelling tot het afnemend aantal verkeersongevallen met lichamelijke letsels, stijgt het aantal fietsslachtoffers.
Omdat de wegbeheerder verplicht is om veilige wegen ter beschikking te stellen, moet zowel een rijweg, fietspad als voetpad aan deze veilige verwachtingen voldoen. Volgens de wetgeving is de weg ‘behept met een gebrek’ en wordt het vermoeden van aansprakelijkheid bij de wegbeheerder gelegd (art. 1384 BW).
Gemeentes hebben, overeenkomstig de gemeentewet, nog een bijkomende veiligheidsverplichting. Die omvat het voorkomen van ieder abnormaal gevaar door het nemen van de gepaste maatregelen, tenzij een externe oorzaak de gemeente verhindert om haar veiligheidsverplichting na te komen (bv. onverwachte weersomstandigheden).
Bewijslast van de schadelijder!
Het slachtoffer zal de schade moeten aantonen en bewijzen dat deze een gevolg is van de gebrekkige staat van het wegdek. Zonder dat bewijs wordt recuperatie van de schade onmogelijk. Want een ondiepe verzakking kan de oorzaak zijn van een val, maar maakt het voetpad niet noodzakelijk onveilig of ongeschikt voor gebruik. Was er een eigen fout van het slachtoffer? Had deze het ongeval kunnen voorkomen door voorzichtiger te zijn? In veel gevallen betwist de wegbeheerder het gebrek en is een procedure voor de rechtbank noodzakelijk.
Om discussies te vermijden, is het dus belangrijk om met degelijke argumenten en bewijsmiddelen de aansprakelijkheid van de wegbeheerder aan te tonen. Ons advies:
- Blijf op de plaats van het ongeval en verwittig de politie om de schade en toestand van de weg vast te stellen. Indien de politie niet ter plaatse kan komen, vraag dan dat men uw oproep registreert met datum en tijdstip. Haast u om zo snel mogelijk bij de politie langs te gaan om een klacht in te dienen en verwijs naar uw telefonische oproep. Dring erop aan dat een pv wordt opgesteld.
- Maak gedetailleerde foto’s van de schade en de toestand van het wegdek en de verkeerssituatie. Zorg ervoor dat er een datum en tijdstip op de foto’s staat. Met de huidige generatie smartphones is dat niet zo moeilijk.
- Noteer de identiteit en gegevens van eventuele omstaanders en getuigen. Mogelijk kunnen buurtbewoners bevestigen dat de staat van de weg al eerdere schadegevallen veroorzaakt heeft.
- Bewaar zeker de beschadigde goederen zodat ze het onderwerp van een expertise kunnen vormen. Kwetsuren laat u best onmiddellijk vaststellen door een arts op de dag van het ongeval.
- Meld het ongeval bij uw rechtsbijstandsverzekeraar.
De schade vorderen die veroorzaakt werd door putten, verzakkingen, de slechte staat van een voetpad… is niet vanzelfsprekend. Het is onze taak u hierin te begeleiden in de procedures met de verantwoordelijken. Met een sterk dossier staat u steviger in uw schoenen en is de kans op schadevergoeding veel groter.