jul 19 2018
Nieuws
Avatar

Een kwestie van zinvol verzekeren

 
We laten ons vaak misleiden door onze intuïtie als we de waarschijnlijkheid van risico’s moeten inschatten. Vaak beoordelen wij de belangrijkheid van de dagelijkse gevaren die ons bedreigen verkeerd. Vandaag bestaan er heel wat mogelijkheden om ons have en goed te beschermen.
We kunnen ons verzekeren tegen van alles en nog wat: schade aan onze auto, brand, diefstal, natuurrampen, e-bikes, fotoapparatuur, muziekinstallaties, smartphones, reisverzekeringen, rechtsbijstand, kunstvoorwerpen, dieren en nog veel meer.
In 2017 bedroeg het totale premie-incasso van alle verzekeraars in België meer dan 27 miljoen euro. Het is natuurlijk verstandig om waardevolle goederen te verzekeren. Maar soms hechten we misschien te veel belang aan verkeerde zaken en verliezen we de belangrijke dingen uit het oog.
 
Er zijn risico’s die we zelf kunnen dragen.
Andere situaties – zoals een plots overlijden van een ouder – kunnen de achterblijvers in ernstige financiële moeilijkheden brengen. Statistieken tonen aan dat het soms erg kan mislopen. Een 40-jarige man loopt 1 kans op 8 om tegen zijn 65ste levensjaar te overlijden. Toch houden we met een dergelijk scenario liever geen rekening. Zoiets kunnen we of willen we ons niet voorstellen. We denken eerder “ons zal dat niet gebeuren” of “dat gebeurt toch nooit”.
 
 
De perceptie van gevaren wijkt dus vaak af van de realiteit. Wij hebben de neiging om extreme gevaren (zoals een terroristische aanslag, natuurramp of zwaar ongeval) te overschatten terwijl we de alledaagse reële risico’s onderschatten.
De dreiging van persoonlijke risico’s zoals een ongeval, hartfalen of levensbedreigende ziekte verdringen we liever. Hoe komt het dat we soms foute keuzes maken en onze hersenen ons foute dingen doen denken? Ons brein is niet in staat om in waarschijnlijkheid te denken. De moeilijke vragen vervangen we door eenvoudigere. Daardoor grijpen we naar een hulpmiddel dat we onszelf goed kunnen voorstellen en dat ervaren wij als bijzonder waarschijnlijk.
Met die wetenschap in het achterhoofd is het belangrijk dat we goed nadenken over welke risico’s we willen verzekeren en voor welke prijs. Dat is misschien niet altijd vanzelfsprekend, maar onze medewerkers helpen u graag verder om een grondige analyse uit te voeren.
 
Geert Van Buynder en Michèle Martens

 

 

jun 11

De groene kaart wordt wit én mag elektronisch

Vanaf 1 juli 2020 verandert de groene kaart van vorm. Het is dan niet langer een groen recto verso document maar een enkelzijdig wit document ofwel op papier gedrukt ofwel in een elektronische versie.
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 11

De impact van epidemieën en natuurrampen op uw verzekeringen

De voorbije maanden beleefden we 1 van de grotere medische én economische rampen van de voorbije 100 jaar. Het coronavirus legde onze dagelijkse routine stil. De enige uitzondering waren de medische en de voedingssector en hun leveranciers (zonder volledig te zijn). Zij lieten ons overleven.
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 11

Als in een sciencefictionfilm

‘Het ondenkbare denkbaar maken’ zei de Franse president Macron midden april in een interview. Een uitspraak die in januari nog op hoongelach onthaald zou zijn. Maar inmiddels weten we beter, want sinds medio maart leven we in een sciencefictionfilm met een onvoorstelbaar scenario. Nieuwe begrippen zoals lockdown, groepsimmuniteit, social distancing, preteaching, … zijn nu dagelijkse kost en mondmaskers zijn de nieuwe, verplichte modetrend. Ons economisch, sociaal en gezinsleven staat op zijn kop en volgens virologen en pandemie-deskundigen is een terugkeer naar ons ‘vorig leven’ nog niet voor morgen!
Lees het artikel arrow_right_alt